Tillverkning & råvaror
Fokus har alltid varit att skapa roliga, vackra, väldoftande och vårdande produkter. Tanken är att det enkla är det bästa, så rena och naturliga råvaror som möjligt. Exempel på vanliga ingredienser är oljor från nötter och frön, blommor, örter, bivax, havregryn och äkta eteriska oljor. Många av våra råvaror är helt ekologiska och kravmärkta. Vi använder alltid ekologiska alternativ när vi kan. Vi har även flera produkter som alltid innehåller helt ekologiska ingredienser. Men ibland när naturen inte riktigt räcker till och det är svårt att avstå så använder vi till exempel färger och doftämnen som inte är helt naturliga. Självklart är alla recept registrerade hos läkemedelsverket och alla råvaror är av högsta kvalitet, oftast är råvarorna t o m ätbara. Alla produkter från Klockargårdens är försedda med innehållsförteckning, både på svenska och med inci-namn enligt EU-regler och förpackningarna är återvinningsbara.
Smör
Vi använder olika smörer i våra produkter dels har vi rena smörer som används som en fet lotion, för hela kroppen, även ansikte. Sedan använder vi dem i tvålar och skrubbar.
Sheasmör
Sheasmör, Butyrospermum parkii Butter
Kommer från ett afrikanskt träd, kallas också: Shiträd, Kariteträd och Bassiasmörträd.
Trädet kan bli 10 – 15 m högt och påminner om ett olivträd. Blommar i januari-februari, frukten maj-augusti. Mogna frukter är gula och innanför skalet finns fruktkärnan, sheanöten.
Sheasmöret är riktigt fett och absorberas mycket långsamt av huden. Skyddar därför huden länge och bevarar fukt. Har naturlig solskyddsfaktor. Bra för torr narig hud och även hud som fjällar och spricker. Ger bra glid vid massage. Bra vid hudbristningar och på ärr. Ger en hård tvål som är extra fet och löddrar bra.
Avokadosmör
Använd Avokadosmör för att vårda och skydda din hud. Passar alla hudtyper även riktigt torr, skadad och inte minst mogen hud. Smöret innehåller antioxidanter, vitamin A, E och D som motverkar fria radikaler vilka åldrar huden. Vi använder både avokadosmör och oljan i hudvård och i tvål. Exklusiv!
Kakaosmör
Kakaosmör (Theobroma cacao seed butter) utvinns från kakaobönan från kakaobusken.
Den är helt underbar på torr hud, även riktigt torr och känslig hud. Ger näring på djupet, tränger verkligen långt ner och mjukgör. Både vårdar och förebygger, helt naturligt. Skapar en skyddande mjuk hinna på huden som motverkar slitage på från yttre påverkan.
Vårt kakaosmör är ekologiskt!
Mangosmör
Mangosmör, Mangifera indica, ursprung Indien.
Mangosmöret utvinns från mangofruktens kärna. Smöret har fantastiska egenskaper, gör torr hud smidig och mjuk igen. Drygt, använd lite i taget! Tränger snabbt ner i huden. Vi använder den i hudvård, skrubbar och tvålar.
Dofter
Vi älskar dofter. Man kan säga att det är ett intresse. Ett STORT intresse. Vi använder bara dofter som är godkända för hudprodukter, även till doftljusen. Det är därför våra dofter ofta faktiskt även kan tålas av doftallergiker. MEN är man allergisk tycker vi att man ska undvika dofter för säkerhetsskull.
Våra doftoljor är av absolut högsta kvalitet. Tillverkas i kontrollerade laboratorium under ständiga kontroller.
Vi jobbar gärna med eteriska oljor. Eteriska oljor är helt naturliga. Utvinns av växtdelar, som blommor, skal från citrusfrukter, rötter och blad.
Trots att vi älskar dofter har vi även produkter utan doft. Det behövs också!
Palmolja
Varför använder vi palmolja i vissa tvålar?
Palmoljan vi använder i några av våra tvålar är från Sydamerika och är ekologisk, odlad på gammal jordbruksmark och är spårbar ända till plantaget. Den är hållbart och ansvarsfullt producerad.
Palmoljan har unika egenskaper som passar tvål och är en växt som ger extremt mycket olja i förhållande till uppodlad mark. För oss har det varit viktigt att stötta de odlarna som kämpar för en hållbar palmoljeproduktion då vi vet hur livsviktigt det är för dem att få avsättning för sin produkt. Vi har varit och besökt små odlare i Indien och de kallar palmen för Indiens moder. De använder exakt allting av palmen.
Efterfrågas inte bra palmolja (oavsett om den är RSPO-certifierad eller ekologisk) kommer den s.k. dåliga palmoljan endast att producera. Eller att det måste bytas ut mot någon ännu mer miljökrävande olja. Det är något vi är rädda för.
Många stora organisationer är emot en bojkott av palmolja t.ex. WWF och Greenpeace, det är alltså inte rätt väg att gå.
Vi är också väldigt besvikna på svensk media som uppmanar till en bojkott av palmoljan istället för att upplysa om hur vi ska gå tillväga för att förbättra den här marknaden, för det går.
Varför ska man inte bojkotta palmolja?
Det finns många anledningar till varför man inte ska bojkotta palmolja.
Bland annat tror WWF att en bojkott på internationell nivå kan ge motsatt effekt då efterfrågan av palmoljan inte kommer minska så länge det inte finns något annat likvärdigt alternativ.
Att byta ut den mot soja, kokos eller shea betyder att mycket mer mark skulle behöva tas i anspråk.
Bara i Sydostasien är 4,5 miljoner människor beroende av palmoljeproduktionen för sin överlevnad. Idag står småproducenter för cirka 40 % av all produktion av palmolja i världen. Det är en extremt viktig tillgång för många i många länder.
Palmoljan använder ca 7 % av all odlingsbar mark för oljegrödor och ger ca 38 %. Att ersätta palmoljan med t.ex. sojaolja, rapsolja eller majsolja skulle kräva upp till 9 ggr så mycket mer mark enligt International Union for the Conservation of Nature (IUCN).
I dagsläget finns det ingen olja som kan ersätta palmoljans effektivitet samt egenskaper.
Mest avskogning sker p.g.a. att det behövs mark åt slaktdjur, på andraplats kommer soja och sedan palmolja och trävaror. Palmolja och trävaror orsakar en tiondel av skövlingen jämfört med mark åt slaktdjur. Självklart är det ett problem även med palmoljan, men den är absolut inte det största problemet.
Det man ska göra som konsument är att ifrågasätta och ställa krav på de stora multiinternationella bolagen. De är de stora bovarna i det här.
Vi ska kunna ha en hållbar palmoljeproduktion i världen eftersom det är en sådan extremt viktig produkt! Palmoljan som vi köper in, den ekologiska, utgör endast 0,2 % av all palmolja i världen. Men självklart tycker vi att det ska vara mer! Ifrågasätt företagen om vilken olja de använder, påverka dem och prata mer om det. RSPO-certifieringen ska också granskas och ställas krav på. Där finns det olika nivåer av certifiering, där oljan kan vara odlad på gammal jordbruksmark, spårbar ned till plantaget osv.
Så många människor och länder är beroende av palmoljeproduktionen och då måste vi som konsumenter kunna se till så att det sker på ett schysst sätt.
Mycket har hänt på kort tid men det är en lång väg kvar att gå.
Så bojkotta inte utan ställ krav!
Källor:
https://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/palmolja-soja-och-forandrade-marknader/1551360-palmolja
https://www.palmoilandfood.eu/en/what-is-palm-oil
https://www.natursidan.se/nyheter/greenpeace-om-hur-man-ska-resonera-kring-palmolja/
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/ferrero-static/globalcms/documenti/3566.pdf
http://poig.org/
https://phys.org/news/2017-06-palm-oil-responsible-global-deforestation.html#jCp
https://blog.ucsusa.org/doug-boucher/ending-tropical-deforestation-have-we-got-our-priorities-backwards